Stara dama lagano i tiho nestaje...

Published on 11/11,2011

  

 

 Ta velika ,bogata i ponosna dama,koja rasiri svoje ruke na sve cetiri strane sveta ,koja sedi kao Siva,na sred prestola njene majke zemljice.

Izrodila je na milione sinova i kceri,a te kceri izrodise  jos vise sinova ,koji su  odlazili u pohode i harajuci po tudjim utrobama ,ubijali ,unistavali i otimali od tudjih majki sinove i kceri.Dovodili ih uz silna  bogastva i obicaje sa dalekog istoka ;sagradjivali  joj prelepe dvorce i parkove, uz pomoc sinova robova Srednjeg Istoka sve vise i vise je rasla njena moc, njeno bogastvo ali i pohlepa.

Ubise sina jednog naroda,za „dobrobit“ njenih potomaka. Napajase se krvlju,znojem a ujedno i proklestvom tih istih koji su gutali svoje muke i bol ,stenjuci u sebi prokletsvom ih nahranise.

Ponosito  uz jos vecu pohlepu posla sina Kolumba koji je plovio tudjim morima kako bih jos vise  oteo i doneo joj darova.Jednom na nesrecu izgubi se,i dodje u neku nepoznatu zemlju, gde neki narodi mirno zivese od Boga Sunca,od vraca i od majke prirode .Otese im  zemlju i porobise,_one koji  ostase dadose im otrova i pokazase ima puske ,te se onako poluludi od alkohola poubijase;a ostatak stavise u neke rezervate,kao da su od kuge ili neke teske bolesti morali da zive sti dalje od njih. Na kraju oterase svu onu nevaljalu i neposlusnu decu koja su u sebi imali zelju za otimanjem ,osvajanjem i pokoljom. Otsinuse se ili je neko od onih brace smislio plan kako da ih se oterasei,kako bih sacuvali sto vise za sebe.I,tako, poslase taj izrod na ‘divlji zapad“.Ostase tamo  zauvek,cak zaboravljajuci da su potekli od njih,a pocesto se vrate da ubiju,uniste i otmu od svojih braca i same majke.

Dama je ponosito i dalje radjala.Kraljeve ,kraljice,vojskovodje,ratnike,i

 svi  su zauzimali svoja mesta po njenim dvorcima a najvise po tudjim.Oduzese prestole mnogim sinovima.

 Rodi neke druge sinove ,kojis su bili blazi,umiljatiji ,neznijih srca.

.Koji su pokusavali da ublaze,sprece,osude bracu za sva nedela.Svojim mislima ,rukama,su pisali,slikali da vrate neku cast majci.

Pisci,slikari,filozofi,muzicari ,lekari,inzinjeri i jos mnogi su  pokusavali da zalece rane tudjim majkama i njenoj deci,ostavise mnoga dela da se  svet dici i ponosi sa njima.

Imala je ona i par udaraca od onih sinova koji su kao i njenji vapili za osvetom za osvajanjem.Jedan od njih je i  Dzingis Kan,   Osmanlija i napadose je . Ubise joj mnog dece a uzese joj i mnogo delova.Porobise i otudjise joj mnogo od nje.

Al’ njena deca lukava,pronicljiva i skusnija u osvajanju oterase dosljake,otese ponovo njihovo uz to i uzese jos vise,a za onu decu koja su ostala tamo nisu ni marili,jer lakse ce ziveti  bez njih.Za njih su vredeli samo oni koji su sedeli u samom krilu , koji su bili vise pohlepniji i od same majke.Jedino ta deca su ostajala i vrednovala se po ubedjenju da ostatak mora da se  iskoreni ili da ga da nekim drugim majkama.

 Kako su bili prepuni ubedjenja da su nedodirljivi i da im niko nesme stati na put,uzimase tudju decu da im sluze,da su uvek tu kad im se nesto prohte.Daleki Istok i crna zemlja su dali najvise.

Radjali se,umirali u lancima ,bez prava, bez ljudskih potreba, bez prigovora,ali su se najvise radjali,uz roptaj ,bol i zavet…Osveta!!!

Ta deca znaju da nemogu sa njom na noz,na pusku,snagu,jer Dama je bila spremna i uvek je racunala na onu divlju decu,koja su uvek bila spremna da ubijaju ,ukradu,otmu,da ce joj priteci u pomoc.

 Al’ zuta i crna deca su se radjala i tiho ulazila u gradove prestole.Tiho,necujno naseljavali se i planski uzimali polozaje, i svkim danom ih je bivalo sve vise i vise…I, bice ih!!

Dama je shvatila ovog puta da joj dolazi kraj,da ce njena deca biti porobljena.Njeni gradovi ce biti unisteni,a njene dvorce ce nasledjivati neki sa Dalekog Istoka.Njeno bogastvo se lagano ali sigurno unistava,oduzima,vraca.

Velika Dama,oseca sve vise i jace udarce tih marljivih i gladni  za osvetom sinova neke daleke  tudje majke.Njena deca sve vise lice na njih.Postaju  tamniji ili beli sa kosim ocima.Njeni sinovi vise nisu tako hrabri i nisu vise sinovi, vec sinovi sinovima ljibavnici.Napustaju je i radjaju novu decu.

Ropce ,stenje i prima bolove tiho al’ sigurno ta velika Dama izumire.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=155091

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to Stara dama lagano i tiho nestaje... 1. Visit roksana

  Baš mi danas došla na pamet ideja da napišem o začetcima nauke, medicine... na tlu Evrope. :))))))
  Fantastično. Sve se plaća, kad-tad. 2. Visit merkur

  "Coveku, koji zaboravlja koliko je bedan, u odnosu na ono STA BI MOGAO BITI, oduzimam pravo da prema svojim merilima donosi sud o proslosti i buducnosti ovoga sveta"- rece neko, zapamtih samo misao :(
  Sazreli plodovi, posadjeni nekad, stizu lagano za ubiranje... 3. Visit sanjarenja56

  Tužno i istinito. 4. Visit 3msc

  Kako došlo,tako i otišlo. 5. Visit lora1

  Hvala dame,neko sve to gleda!